välj rätt bredband

Välj rätt bredband

Är det dags att välja vilket internet du ska ha till din bostad? Det är knepigt att bestämma sig – ska du ha ADSL? Vad är det för skillnad mellan ADSL och fiber? Behövs verkligen snabbaste hastigheten? Vi hjälper dig.

De flesta använder internet dagligen antingen privat, via jobbet eller båda. Enligt SCB, Statistiska Centralbyrån, har omkring 95 procent av Sveriges befolkning tillgång till internet i hemmet. Nu när det är corona har fler vardagliga aktiviteter blivit flyttade till internet och det är viktigt att ha ett internet som fungerar bra och är tillförlitligt.

Olika varianter av internet

Med bredband menas det att det finns tillgång till internet dygnet runt i form av en fast anslutning. Detta har såklart inte alltid funnits utan då delades uppkopplingen till internet med telefonen, vilket betyder att när du surfar på internet går det inte att prata i telefon och tvärtom. Idag finns inte detta kvar utan det är bredband som finns i de flesta hushållen idag. Bredband kom på 90-talet och kan bidra med en uppkoppling om minst 500 kbit/s. Det finns olika typer av bredband, bland annat ADSL och fiber som är de vanligaste.

ADSL är en av de vanligaste bredbanden människor har i sina hushåll idag. Detta kopplas in i telefonjacket och erbjuder internetuppkoppling dygnet runt. Hastigheten kan variera beroende på vad som står i avtalet som du tecknar, men du kan få ut som mest 24 mbit/s i nedladdningshastighet. Uppladdningshastighet varierar beroende på leverantör. ADSL är det internet som går via kopparnätet men underhållningen av det har avslutas i många delar av Sverige på grund av att fiber har introducerats.

Fiber är den senaste teknologin som används för att dra in bredband i hushåll, däremot är det inte alla som har det ännu. Fiberoptik är överföring av data med hjälp av ljusreflektion och detta möjliggör en teoretisk överföringshastighet upp till 1000 mbit/s. Eftersom fiber också är en extremt tillförlitlig uppkoppling är det för många ett självklart val.

Hur snabbt internet behövs?

Det kan vara svårt att välja hastighet på bredband, speciellt om priserna varierar mycket beroende på leverantör. Hur mycket du behöver varierar också beroende på vad du använder internet till.

Om du och en person till i hushållet använder internet till daglig internet surfing, kontorsarbete och streaming behövs inte en speciellt hög uppkoppling. Ett 100-200 mbit/s kommer ta er långt. Däremot om du och flera i hushållet spelar, laddar ner filer, streamar och gör detta samtidigt kommer det kräva en högre hastighet för att internet ska bli långsamt.