IPkoll.se

Fördelar med molntjänster

Att använda molntjänster för lagring av filer är inte en självklarhet för alla. Det finns osäkerheter och frågor kring om det faktiskt är ett bra alternativ till lokal lagring. Vi hjälper dig reda ut lite frågetecken och berättar fördelarna med att använda molntjänster.

En molntjänst är en tjänst där du kan lagra och dela filer på internet. Eftersom dina filer finns tillgängliga oavsett vart du befinner dig och så länge du har en internetanslutning kallas det att dem lagras i molnet. Detta kan låta lite läskigt eftersom det är svårt att föreställa sig vart filerna tar vägen, men det finns många säkra och bra fördelar med att ha en molntjänst.

Flexibilitet

Många släpar runt på en hårddisk med filer eller sparar varje fil lokalt i sin dator. Detta gör att du antingen måste ha koll på att hårddisken fungerar eller att du måste spara filerna dubbelt, vilket gör att du tar upp mer utrymme än vad du behöver. Om du arbetar med många filer dagligen och vill kunna arbeta från olika datorer är det fördelaktigt att använda sig av en molntjänst. Många företag arbetar med molntjänster för att deras anställda ska kunna ha jobbet tillgängligt både hemifrån och på kontoret. Privat är det många som använder sig av dessa tjänster för att säkerhetskopiera en telefon eller spara och dela bilder till familjemedlemmar.

Egentligen är det säkrare att lagra dina filer på det här sättet än att ha dem enbart lokalt på datorn. Tänk ifall den blir stulen i kollektivtrafiken?

Är det säkert?

Det kan kännas som att molnlagring är ett osäkert alternativ, men det är det inte. De största leverantörerna av molntjänster erbjuder de säkraste alternativen som finns idag. Dessa tjänster har brandväggar och andra säkra system som skyddar dina filer från intrång och dessa uppdateras och testas hela tiden. Egentligen är det säkrare att lagra dina filer på det här sättet än att ha dem enbart lokalt på datorn. Tänk ifall den blir stulen i kollektivtrafiken?